Wymagania weterynaryjne – ubój zwierząt

Na prośbę Wojewody Łódzkiego w załączeniu przekazujemy materiały opracowane w Głównym Inspektoracie Weterynarii dotyczące prowadzenia uboju na użytek własny w gospodarstwie rolnym oraz prowadzenia „rzeźni rolniczej”.

Jak pisze Wojewoda Łódzki Tomasz Bocheński w swoim piśmie:

“… wprowadzenie przepisów umożliwiających wykonywanie uboju na użytek własny, czy prowadzenie własnych, niewielkich rzeźni rolniczych i stanowi odpowiedź na liczne głosy płynące ze środowiska rolniczego. Możliwość prowadzenia działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej (MLO) jest wyjściem naprzeciw oczekiwaniom i postulatom przedsiębiorców prowadzących działalność na małą skalę w zakładach rodzinnych, wytwarzających określonego rodzaju produkty, często o specyficznych cechach, na które istnieje zapotrzebowanie głównie na rynku lokalnym. To rynek lokalny cieszy się największym zainteresowaniem na tego rodzaju wyroby często wytwarzane metodami tradycyjnymi. Ponadto rząd nie pozostaje obojętny na głosy rolników, którzy chcą wykonać ubój zwierząt gospodarskich na użytek własny  i nie są zainteresowanych jego sprzedażą. Tutaj mamy również rozwiązanie, o które wnioskowali rolnicy oraz liczne organizacje rolnicze, polegające na wprowadzeniu odpowiednich regulacji i przepisów, tak aby tzw. ubój gospodarczy na własne potrzeby był legalny, i aby nikt nie mógł zarzucić producentowi rolnemu, że czyni to niezgodnie z prawem, wyznaczając jednocześnie wymogi jakie musi spełniać.”

Pliki do pobrania:
wymagania weterynaryjne przy prowadzeniu uboju na użytek własny (stan prawny na 25.06.2020),
wymagania weterynaryjne przy prowadzeniu “rzeźni rolniczej” (stan prawny na 25.06.2020).