W dniu 9 października br. w Kutnie w ramach Kongresu „Programy rządowe na rzecz polskiej wsi” odbył się konkurs dedykowany kołom gospodyń wiejskich, w którym wzięły udział Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Białej, również przygotowując słodki regionalny deser – niezwykle smaczne ciasto marchewkowe oraz keks „Wiewiórka”.

Konkurs „Słodkie smaki regionów” zgodnie z agendą spotkania był poprzedzony cyklem wykładów przeprowadzonych przez przedstawicieli Resortu Środowiska, Krajową Administrację Skarbową, WFOŚiGW w Łodzi. Prezentację przedstawił także KOWR, dotyczyła ona rejestracji produktu regionalnego.

Wydarzenie miało na celu promowanie regionalnych potraw, a także bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych. Każdy z zespołów biorący udział w konkursie miał za zadanie opracowanie przepisu i wykonanie deseru regionalnego. Potrawy były przygotowane z produktów pochodzenia polskiego z dbałością o walory smakowe i estetyczne, ze szczególnym uwzględnieniem lokalnych tradycji właściwych dla regionu reprezentowanego przez Zespół. Koła Gospodyń Wiejskich wystawiły pod ocenę Komisji Konkursowej 30 deserów tradycyjnych wytworzonych w oparciu o tradycyjne przepisy kulinarne.

Zdjęcia: Koło Gospodyń Wiejskich w Białej.