Koło Gospodyń Wiejskich w Suchowoli „Suchowolanki” w ramach umowy pn. „Propagowanie produktów tradycyjnych i dziedzictwa kulinarnego jako elementu świadomości kulturowej” przeprowadziło warsztaty kulinarne, które odbyły się dnia 31.08.2024r. w OSP Suchowola.

Skierowane były dla osób dorosłych, młodzieży, dzieci, osób niepełnosprawnych z województwa łódzkiego, niezależnie od miejsca zamieszkania. Mieliśmy okazję rozwijać i poszerzać zdolności kulinarne. Przyczyniliśmy się do podtrzymywania, pielęgnowania i upowszechniania tradycji regionalnej promując tradycyjną zapomnianą staropolską potrawę „zalewajkę na zakwasie z mąki żytniej razowej”. Przyrządzając potrawę korzystaliśmy z zakupionego sprzętu finansowanego przez Urząd Marszałkowski w Łodzi, co nam w dużej mierze ułatwiło pracę.

Tekst i zdjęcia: Koło Gospodyń Wiejskich w Suchowoli „Suchowolanki”.