Afrykański Pomór Świń – informacje

Na prośbę Powiatowego Lekarza Weterynarii w Wieluniu w załączeniu publikujemy komunikaty Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie wystąpienia w Polsce ognisk afrykańskiego pomoru świń (ASF).
Po trwającej od września 2016 r. przerwie wirus ponownie pojawił się w hodowlach świń. W populacji dzików wirusa ASF potwierdzono już u 338 dzików.

Informujemy również, że z uwagi na pojawiające się nowe ogniska ASF w Polsce i możliwość szybkiego rozprzestrzeniania choroby poniżej podajemy link do strony GIW za pośrednictwem której można dokonać zgłoszeń w zakresie przypadków nielegalnych i negatywnych praktyk i czynności w zakresie przemieszczania świń, mięsa wieprzowego i innych produktów pozyskanych od świń. Usługa jest w pełni anonimowa.

Link: https://interwencja.wetgiw.gov.pl/

Pliki do pobrania:
komunikat prasowy dotyczący wyznaczenia dwudziestego czwartego i dwudziestego piątego ogniska afrykańskiego pomoru świń w Polsce,
komunikat prasowy dotyczący wyznaczenia dwudziestego szóstego, dwudziestego siódmego i dwudziestego ósmego ogniska afrykańskiego pomoru świń w Polsce,
komunikat prasowy dotyczący wyznaczenia dwudziestego dziewiątego i trzydziestego ogniska afrykańskiego pomoru świń w Polsce.


Główny Lekarz Weterynarii informuje, że w Głównym Inspektoracie Weterynarii zostały opracowane materiały informacyjne dla hodowców trzody chlewnej, w których zwarto podstawowe zasady dotyczące przemieszczania żywych świń w każdej ze stref wyznaczonych w związku z wystąpieniem wirusa afrykańskiego pomoru świń (ASF) na terenie RP (niebieska, czerwona, żółta). Dodatkowo w ulotce zawarto infromacje o warunkach przemieszczania świń w obszarach zagrożonym i zapowietrzonym, tworzonych w związku ze stwierdzeniem ogniska ASF u świń.

Materiały te zostały umieszczone na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Weterynarii (www.wetgiw.gov.pl).

Ponadto na ww. stronie internetowej został umieszczony, krótki przewodnik dotyczący podstawowych zasad przemieszczania żywych świń, możliwości ich uboju oraz znakowania mięsa i produktów z niego wytworzonych w każdej z wyznaczonych stref (niebieska, czerwona, żółta, różowa).